maanantai 6. kesäkuuta 2016

Naisten aakkoset: D




Naisten aakkoset jatkuu taas, tänään kirjaimella D. 

Naisten aakkosissa etsitään siis naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella, ja idean on laittanut matkaan Tarukirjan Margit



Elin Danielson-Gambogi: Omakuva, 1899.
(Kuvalähde Wikimedia Commons.) 


1. Kuka on suosikkikirjailijasi?


Nyt täytyy sanoa, että oli kumman hankalaa löytää D-kirjailija, joka ansaitsisi suosikkini arvonimen. Aloin jo olla hyvin epäluuloinen kirjallisuudentuntemukseni suhteen (mikä onkin toki paikallaan, kirjallisuudentuntemukseni ON loputtoman keskeneräistä) ja arvelin sitten lohdullisesti niinkin, että en varmaan ole vielä kohdannutkaan sitä kirjailijatarta, joka voisi olla se ikioma D:ni. Mutta löytyihän tuolta mielen sopukoista lopulta yksi: Dodie Smith! En tosin ole lukenut häneltä muuta kuin Linnanneidon lokikirjan, mutta sen lukeminen osui aikanaan niin oikeaan hetkeen, että muistelen tuota teosta suurella lämmöllä. Melkeinpä kirjan uusintaluku voisi kuulua kesän lukusuunnitelmiinikin, mutta katsotaan...



2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. 
Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?


Elin Danielson-Gambogi, yksi 1800- ja 1900-lukujen taitteen naistaiteilijoista. Eräs hänen maalauksistaan on kulkenut postikorttikoossa mukanani jo puoli elämää ja tehnyt hänestä minulle jo yksinään tärkeän. Taiteilijattaren elämää en juuri tunne, mutta katselen ihastellen hänen taideteoksiaan aina kun niitä jossakin kohdalleni osuu.


3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä 
(voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): 
a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? 
b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? 
Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.


Tällä kertaa vastaan kysymykseen b:


b) Prinsessa Dianan! Siksi, että olin pienenä täysin ihanan Diana-prinsessan lumoissa. No, pikkuinen tyttö ei tietenkään juuri prinsessan todellisuudesta tiennyt, hän näki vain kauniit kasvot ja ihanan häälaahuksen, ja niin piti ollakin. Prinsessan elämäntarina ei tainnut turhan onnellinen olla, mutta olen antanut itseni kantaa häntä mukanani ennen kaikkea lapsuuden ihanana satuna, joka oli melkein totta... Muistan, kuinka sain äidin ja hoitotädin poikkeusluvalla katsella television häälähetystä, vaikka oli päiväuniaika. Pettymys oli tosin lopulta suuri, sillä nukahdin kumminkin jo häiden alkumetreillä ja heräilin vasta kun häät olivat jo ohi. Onneksi lehdistä sai leikata kuvia ja ihailla sitten niistä sitä ihanaa oikeaa prinsessaa. Minulla oli myös rakas ja kaunis paperinukke, joka oli nimeltään Diana. Lämmin ajatus sinulle prinsessa,
sinne missä ikinä oletkin




16 kommenttia:

  1. Tämä on tosi kiva projekti, tämä aakkosten mukainen esittely. Haluaisin itsekin tehdä tämän (ja varmaan joskus aloitankin), mutta nyt on tilanne jatkuvasti se, että on useammasta kirjasta bloggaamatta ja ne ajavat sitten edelle.

    Oli mukavaa lukea sinun D-ihmisistäsi. Diana niin, mikä surullinen kohtalo. Charles ei olisi ansainnut häntä. MOT.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan tosi kiva projekti. Minulle haasteet ovat tunnetusti haastavia, mutta tämä on tämmöinen mukavasti omalla painollaan etenevä. Olis kyllä superhauskaa, jos sinäkin ryhtyisit aakkostelemaan!

      Dianan kohtalo oli todella murheellinen, monella tavalla. Hänen olisi kyllä pitänyt saada sellainen ihan oikea kiltti prinssi. Toivottavasti siellä jossakin hänellä on nyt kaikki kaunista ja hyvää.

      Kiitos kommentistasi Omppu.

      Poista
  2. Oma D-postaukseni on vähän viivästynyt kaikenlaisten kiireiden vuoksi, mutta minustakin D:hen oli yllättävän vaikea löytää kirjailijoita. Piti oikein miettiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tämä D oli kyllä selvästi haastavampi kuin kolme aikaisempaa kirjainta. No, E:hen ja F:ään onkin sitten taas mukavasti tungosta :) Jäänpäs odottelemaan mitä sinä olet tähän löytänyt. Kiitos kommentistasi!

      Poista
  3. Dodie Smithän on kirjoittanut muun muassa 101 dalmatialaista -kirjan. Minä en oikein ole Dodiesta innostunut. Aloin kerran lukea Linnanneidon lokikirjaa, mutta sitten tyssäsi. Koin se jotenkin ristiriitaisena vakaumukseni kanssa.
    Dianan oli traaginen persoona, jonka kuolema kyllä kolahti syvälle sisimpään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö Aino, mietinkin että varmasti on joitakin satuja joita Dodie on kirjoittanut, mutta minä en nyt niitä vaan tähän hätään muista/tiedä/tajua. Kiitos paljon kun valaisit! Ja juu, ei varmaan Linnanneidon lokikirja ole kaikille se oikea, eihän mikään ole, ja hyvä niin.

      Dianan kuolema oli järkyttävä. Varmasti monet meistä edelleen muistavat miten maailmaa ravistavalta se tuntui. Ihan tarkoituksella vaalin myös tuota kaunista lapsuusmuistoa.

      Kiitos kommentistasi Aino.

      Poista
  4. Elin Danielson-Gambogi oli minulle aivan uusi nimi (tunnen maalaustaiteen nimiä heikosti), mutta hänen maalauksensa ovat pikagooglauksen perusteella todella tunnelmallisia ja voimakkaita. D oli minullekin yllättävän hankala kirjain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Danielson-Gambogilla on tosiaan hienoja teoksia, tuosta omakuvasta alkaen. En minäkään mikään kuvataiteen tuntija ole, mutta muutamat taiteilijat ovat silti erityisiä ja läheisiä, ja erityisesti tuo vuosisadanvaihde tässäkin. Ihme kirjain kyllä tämä D, mikä siinä lieneekin että se oli niin vaikea - no mutta, selvittiinpäs siitäkin :)

      Kiitos paljon kommentistasi!

      Poista
  5. Pitää uskoa, etteivät tulevien suosikkikirjailijoiden vanhemmat olet keksineet antaa lasilleen D:llä alkavia nimiä - edes sukuniminä. Sen verran hankalaksi minäkin D-suosikit koin.
    Elin Danielson-Gambogi on nimeltä tuttu, mutta hänen elämästään en tiedä juuri mitään. Mukava, että valitsit hänen omakuvansa kuvituskuvaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula, niinpä juuri, jotenkin ne vanhemmat ovat tainneet tosiaan D:tä kiertää :) Taitaakin olla aika yleinen kokemus tämä, että D on ollut haastava. No, parissa seuraavassa kirjaimessa on taas valinnanvaraakin ainakin täällä :)

      Minäkään en tosiaan tiedä Danielson-Gambogin elämästä juuri mitään, pitäisikin oikeastaan tutkiskella mitä hänestä mahdollisesti on kirjoitettu. Hänen maalauksensa ovat kyllä hienoja. Tuo kaunis omakuva sopi minusta tähän niin hyvin.

      Kiitos paljon kommentistasi!

      Poista
  6. Oi, tämä haaste alkaa kiinnostaa minua entistä enemmän, Katja. Mietin, että josko minäkin aloitaisin.. Tätähän voi tehdä ihan omaan tahtiinsa, eikö vain?

    Prinsessa Diana! Muistan sen uskomattoman häälaahuksen (se taisi olla hyvin hentoa sinistä?) ja spektaakkelimaiset häät! Dianan tarina on elokuviakin ihmeellisempi -ja traagisempi...

    Ihanaa kesäistä tiistai-iltaa sinulle, Katja! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi aloita! Tämä on tosi hauska, vaikka välillä varmaan tulee enemmänkin näitä haastavampiakin kirjaimia vastaan :) On myös tosi kivaa lukea toisten vastauksia, mielelläni lukisin myös sinun <3 Tahti saa tosiaan olla juuri omanlainen. Minä olen nyt ainakin alkuun edennyt Margitin malliin kirjain per kuukausi, mutta tahti saattaa hyvinkin elää suuntaan tai toiseen :)

      Ja voi niin, prinsessa Diana. Oliko se sininen... Minä muistan vain että piiiiitkä ja valkoinen, mutta en mene takuuseen muusta kuin pituudesta :) Dianan tarina on kyllä todellakin ihmeellinen ja traaginen, kyllä siinä moni sepitelmä kalpenee.

      Kiitos kommentistasi Kaisa Reetta <3

      Poista
  7. Oi, tämä haaste alkaa kiinnostaa minua entistä enemmän, Katja. Mietin, että josko minäkin aloitaisin.. Tätähän voi tehdä ihan omaan tahtiinsa, eikö vain?

    Prinsessa Diana! Muistan sen uskomattoman häälaahuksen (se taisi olla hyvin hentoa sinistä?) ja spektaakkelimaiset häät! Dianan tarina on elokuviakin ihmeellisempi -ja traagisempi...

    Ihanaa kesäistä tiistai-iltaa sinulle, Katja! <3

    VastaaPoista
  8. Sinun vastauksesi sykähdyttivät, erityisesti Diana. Uskomaton kohtalo. Hän lähti liian varhain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Ulla. Dianan kohtalo on pysähdyttävä, miten sitä toivoisikaan että se olisi ollut toisenlainen ja hänen valonsa olisi täällä yhä.

      Poista



Kiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!