torstai 29. syyskuuta 2016

Naisten aakkoset: G





Elizabeth Gaskell vuonna 1832, William John Thomsonin ikuistamana.
Kuvalähde Wikimedia Commons.

 
Naisten aakkoset jatkuu kamarissani kirjaimella G. Niin kuin kaikki jo varmaan tietävätkin, naisten aakkosissa etsitään naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella, ja idean on laittanut matkaan Tarukirjan Margit.


1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Elizabeth Gaskell. Tämä suosikkiasema tosin perustuu yksinomaan yhteen teokseen, Gaskellin hurmaavaan ja monitasoiseen romaaniin Cranfordin naiset (1851–1853), mutta useinhan onkin juuri niin, että laatu korvaa määrän. Teoksen voi lukea ihanana aikamatkana jonnekin kauas runsaiden helmojen ja yksinkertaisempien aikojen aikaan ja/tai kannanottona 1800-luvun naisen asemaan, ehkäpä myös vähän pilkesilmäisenä satiirina 1800-luvun alkupuolen pikkukaupunkielämästä. Cranfordiahan hallitsevat nimenomaan sopuisat naiset, ja tämä on tietenkin asetelma josta on luettavissa paljonkin, mutta samalla ihaninta teoksessa on menneisyyden pehmeä humina, naisten keskinäinen ystävyys ja suloisista suloisin Miss Matty. (Kuten monet varmasti tietävät, Cranfordin naisista on tehty myös se ihana minisarja, jonka pääosassa loistaa hurmaava Judi Dench.)


2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Lauren Graham eli ikihykerryttävän G(!)ilmoren tyttöjen Lorelai. Tv-sarja Gilmoren tytöt kertoo nuoren yksinhuoltajaäidin, Lorelain, ja hänen teinityttärensä Roryn elämästä Stars Hollow’n pikkukaupungissa, ja sarja pursuaa vanhemmuutta, tyttäryyttä, ystävyyttä ja tietenkin rakkautta – sekä runsaasti hersyvää dialogia. Ja koska meillä ei enää aikoihin ole ollut telkkaria, olen tietysti katsellut tämänkin sarjan kuten kunnon telkkariton ainakin: ahmimalla DVD:ltä. Nyt sarjan katselemisesta onkin vierähtänyt jo sen verran monta vuotta, että uusintakierros saattaisi olla paikallaan. Ja oi ihanuutta, eikös olekin niin että tästä on tulossa vähän uusiakin jaksoja... (Onneksi meilläkin asuu eräs kaukaaviisas, joka tahtoi Netflixin :))


3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä (voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

Vastaan kysymykseen a:

George Eliotiin eli Mary Ann Evansiin (niin, miehekäs kirjailijanimi kertoo osaltaan siitä, minkälaista oli olla naiskirjailija 1800-luvulla). Tämä on kyllä taas niitä kohtia, joissa hieman nolottaakin: miten sitä voikin olla sellaisetkin klassikot kuin Middlemarch (1871–1872) edelleen lukematta – eikä tässä nolostelussa nyt yhtään auta, vaikka sen onkin BBC:n laatusarjana katsellut. Eliotilla on muitakin teoksia, muun muassa Mylly joen rannalla (1860), jonka senkin olen nähnyt vain tv-sarjana. Etenkin tuon Middlemarchin olen halunnut lukea jo kauan, mutta niin vain nuo vuodet vierivät ilman että on siihenkään tullut tartuttua. 
Jospa jo lähivuosina?



 Aikaisemmat naisten aakkoseni:

A
B
C
D
E
F


4 kommenttia:

  1. Gilmoren tytöt oli kyllä ihana sarja. NÄin siitä kirpparilla ensimmäisen tuotantokauden dvd-boxin, mutta en voinut ostaa rahapulassani. Kiinnostunut kyllä olin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aino, eikö vain olekin ihana sarja! Ehkä näitä dvd-bokseja saattaisi saada kirjastostakin? Kiitos paljon kommentistasi :)

      Poista
  2. George Eliot oli minunkin G:ssäni. Olen yrittänyt etsiä Middlemarchia käsiini, mutta sitä on vaikea saada edes kirjastosta, ja haluaisin kirjan mieluummin omaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Margit, oliko! Minulta on tainnut mennä sinun g-kirjaimesi kokonaan ohi, tulenkin kohta kurkkimaan. Onpas harmi jos Middlemarch on noin vaikea löytää, minäkin oikeastaan haluaisin sen omaksi mutta ajattelin silti ehkä vilkaista kirjastostakin. Alkoi nyt tämän myötä taas kovasti kiinnostaa sen lukeminen, mutta saa nähdä tuleeko vastaan ja miten muuten lukutuulet johdattelevat :) Kiitos Margit!

      Poista



Kiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!